Loopervaring van Albert van Loon

Albert is eigenlijk al zijn hele leven aan het hardlopen. Recreatief. Zowel op de weg, op de baan als trailrunnend. Op jongere leeftijd was hij al regelmatig te vinden in de Loonse- en Drunense Duinen, iets wat in die tijd – we spreken over de jaren zeventig – nog ongewoon was.

fullsizeoutput_12e5

Door verhuizingen maakte dit stukje natuur plaats voor de weg. Er werd in die tijd weinig en nog voornamelijk op de weg en baan hardgelopen. Dit resulteerde in de deelnames aan reguliere (halve) marathons en de Marathon van Berlijn. Als lid van de atletiek vereniging  ging hij zich meer toeleggen op de baan, maar zijn interesse in trailrunning werd snel weer aangewakkerd.

Het ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (single tracks) rennen met natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen, trok hem meer aan dan de baan en de weg. Op zoek naar meer beleving in plaats van de massalopen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving. Sinds ongeveer tien jaar is hij dan ook vaak te vinden in de Schoorlse Duinen. De baan en de weg zijn vervangen door een afwisselende natuurlijke omgeving.

Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen, mits je conditie dat toelaat.

Albert heeft voor Jenafit reeds meerdere trail-clinics en start-to-trails verzorgd en liep zelf ook een aantal (georganiseerde) trails, waaronder de Schoorlse Duinentrail, De Koning van Spanje, Xtrail te Houfallize, Smokkelaarstrail, IJmuiden Kusttrail, Vaalserbergtrail en niet te vergeten de Eiger Ultra Trail. Hij begeleidt ook een groep van vijftien deelnemers voor de Buff Duinentrail in Schoorl. Binnenkort wordt er weer gestart met een serie “Start-to-Trail”. (zie elders op deze website) Zes bijeenkomsten waarin alle aspecten van het trailrunnen worden beoefend.