Trailrunning

TS_RUN_EIGER-ULTRA-TRAIL_D152121
Beelden van de Ultra Eiger Trail

Trailrunning is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Trailrunning staat voor ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes. Steeds meer lopers zoeken deze uitdagingen op. Ze willen meer beleving in plaats van de massalopen over asfalt en de voortdurende focus op snellere tijden. In de natuur, om de rust te ervaren en te genieten van de omgeving. Technisch gezien mag men pas van een trail spreken als er minder dan 20% van de te lopen afstand verharde weg is en er geen rondjes worden gelopen.

In Nederland worden de meeste trails georganiseerd in natuur, bos en duingebieden zoals Schoorl, op de Veluwe, in Limburg, Overijssel en Brabant. Maar ook de prachtige buitenlandse natuur leent zich bij uitstek voor deze tak van sport. In België worden de veel trails in de Ardennen georganiseerd. Een trail wordt veelal geassocieerd met de nodige hoogtemeters. Dit is echter niet noodzakelijk. Wel noodzakelijk is de afwezigheid van beton en asfalt en de aanwezigheid van leuke, slingerende ‘single tracks’.

IMG_3552

IMG_3920

 

 

 

 

 

 

Lichaam

Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door Trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam (kern stabiliteit) doordat je continu moet ‘balanceren’. De zachtere en afwisselende ondergrond beperkt de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen. Het tempo en wedstrijdelement is van ondergeschikt belang. De afstanden in het trailrunning zijn in het img_4299algemeen langer dan op de weg. Zeldzaam zijn de trails die minder dan 10km bedragen en veelal zijn ze langer dan de marathon. Langere afstanden en lagere snelheden dan op de weg leiden ertoe dat de gemiddelde trailer toch best steeds een lange tijd onderweg is.

Beelden van de Start-to-Trail trainingen.
Beelden van de Start-to-Trail trainingen.

Soorten trails

We hebben het hierboven over de reguliere ‘gewone’ trail. De afstanden varieren enorm. Dat kan vanaf 10 km (‘minitrail’) tot varianten met 50-100 en nog meer kilometers. Verder kennen we de nachttrail die uiteraard in het donker wordt gelopen met behulp van speciaal materiaal zoals (hoofd)lampen en stokken.

Bij Ultratrails worden afstanden langer dan de marathon afstand (42,195 km) gelopen en is materiaal nog belangrijkers dan bij de kortere trails. Een rugzak is noodzakelijk voor het meenemen van oa. eten, sportdrank, extra kleding, wandelstokken en hoofdlampjes. Bij de meeste ultratrails is deze rugzakinhoud verplicht door de organisatie en zonder deze items mag je niet starten. De populairste afstanden bij ultratrail zijn tussen 50 en 80km. De langste afstand in België op de kalender is de Ultra Trail des Fantomes van 100km, die eens per drie jaar wordt georganiseerd.

Sommige lopers die aan een ultratrail meedoen hebben als einddoel het lopen van de Ultratrail du Montblanc UTMB te Chamonix. Deze wedstrijd is 166 km en 9.200 hoogtemeters moet binnen 48 uur worden voltooid. Via ultra’s kun je punten verzamelen. Bij voldoende punten kun je inschrijven en hopen dat je één van de 4.000 gelukkige deelnemers bent. 

DrukwerkEtappe Trails zijn wedstrijden verdeeld over meerdere dagen. Ook hier zijn er etappe winnaars en klassementsleiders. Toch is dit niet echt het belangrijkste voor de massa. Meer dan 90% van de deelnemers doet mee om hun eigen grenzen te verleggen en te genieten van de mooie natuur. In België zijn er de Xtrails te Houffalize en de  meest bekende buitenlandse zijn de Transalpine run , de Salomon 4trails en de Transrockies run.

Verder zijn er zgn. Teamtrails (met duo’s) zoals de Transalpine Run dat ook is, en skyrunning.

In de landen met hogere bergketens is SkyRunning een extreme vorm van berglopen. Sky Running heeft zijn eigen regels en een eigen federatie. SkyRunning heeft verschillende disciplines, zoals de SkyMarathon®, Ultra SkyMarathon®, Skyrace® en de Vertical Kilometer®.

Er zijn ook nog twee varianten die de laatste jaren enorm populair geworden zijn en vele duizenden lopers trekken zijn de Urban Trail (door de stad) en de Obstacle Run, maar dit zijn eigenlijk geen echte trails… Simpelweg omdat de twee belangrijkste voorwaarden: in de natuur en buiten gebaande paden, ontbreken.